20 JAAR AYURVEDA YOGA en DORN PRAKTIJK, Amsterdam Breukelen

Dorn Breuss Manuele Therapie stap voor stap

Stap 1: Beenlengteverschil corrigeren

Beenlengte verschil komt bij veel mensen voor, er is of teveel ruimte in het heupgewricht, kniegewricht of enkelgewricht. Dit functionele beenlengteverschil komt vaak door overbelasting, verkeerd of te lang zitten in de auto of lange tijd met de benen over elkaar zitten. Het langere been is daarbij iets uit de kom waardoor het bekken scheef kan gaan staan, heupen gaan torderen en wervels in de ruggengraat kunnen uit hun normale rechte positie worden gedrukt.

Deze correctie methode – een zelf hulp techniek – kan men na en tussen de behandelingen door ook thuis doen. Wanneer het beenlengte verschil veroorzaakt wordt door een anatomisch verschil, dus het bot van het ene been is langer dan dat van het andere been dan dient u een zooltje in de schoen van uw kortste been te leggen of een hakje te laten plaatsen onder de schoen om dit verschil op te kunnen heffen. Dit laatste geldt ook in geval van een operatie waarbij het ene been korter is geworden.

Stap 2: SI-gewricht controleren en corrigeren

SI gewrichtHet SI-gewricht wordt gecontroleerd op “vast”zitten aan 1 of beide kanten. Plaats van het si-gewricht in het lichaam: Het sacro-iliacaal gewricht zit in het bekken tussen het heiligbeen aan het einde van de wervelkolom en de darmbeenderen in het bekken. De 2 sacro-iliacale gewrichten verbinden het heiligbeen met de 2 darmbeenderen.

Stap 3: Heupgewricht/ Heupen controleren en corrigeren

De heupen kunnen op verschillende manieren ongelijk of scheef staan. De ene heup kan meer naar voren wijzen dan de andere en/of een heup kan hoger staan.

Stap 4: Ruggenwervels controleren en corrigeren

We beginnen met het stuitbeen en controleren de stand van iedere wervel door met de duimen de gehele wervelkolom langs te gaan. Indien het gebied rondom een doorn uitsteeksel pijnlijk is, duidt dit meestal op een scheve wervel.

Stap 5: Nekwervels controleren en corrigeren

Stap 6: Schoudergewrichten, elleboog, pols en vingergewrichtjes controleren en corrigeren

Dit kan men na en tussen de behandelingen door ook thuis doen.

Breuss Massage

Meestal vindt na de correctie een afsluitende breuss massage plaats, waarbij de hele rug behandeld word. In een aantal gevallen doe ik de breuss massage voor de ruggenwervelcorrectie om de correctie gemakkelijker te laten verlopen bij pijn en een te gespannen rug en rugspieren.

Ayurvedische marma massage therapie

In veel gevallen behandel ik rug nek schouder arm knie en beenklachten aanvullend met de ayurvedische marma massage en maak daarbij ook gebruik van warme ayurvedische kruidenolie en warme kruiden stempels. De ayurvedische marma massage therapie is mijn specialiteit en doet wonderen.

Bij ischias klachten kan ook een gati basti gedaan worden, dit is een ayurvedisch plaatselijk oliebadje met warme kruidenolie. breuss & marma massage